Anerkjennelse til Broms

Fredrik Broms har gjort det skarpt i den internasjonale fotokonkurransen "Astronomy Photographer of the Year"
Fredrik Broms, opprinnelig fra Sverige, men bosatt i Norge, har med bildet "Surrounded by Space" blitt plukket ut som en av de beste fotografene i årets "Astronomy Photographer of the Year". Bildet er tatt på Kvaløya utenfor Tromsø tidligere i år.

- Med bildet ønsket jeg å formidle noe av den magiske følelsen det er å være helt omgitt av både naturen på vår egen planet og verdensrommet utenfor. Bildet er tatt fra bakkenivå i fjellbjørkskog og viser stjernehimmelen under et nordlys-utbrudd, med en komposisjon av nakne vintergrener som ramme og med det velkjente stjernebildet "Kassiopeia" i midten av bildet, forteller en fornøyd Fredrik Broms til foto.no.

"Astronomy Photographer of The Year" er en internasjonal og prestisjefylt fotokonkurranse som arrangeres hvert år av Royal Observatory Greenwich, UK. Den er åpen for både profesjonelle og amatører. Konkurransen kårer et antall vinnere i tre hovedkategorier "Jorden og rommet" (Earth and Space), "Verdensrommet" (Deep-Sky) og " Vårt Solsystem" (Our Solar System). I årets konkurranse deltok rundt 500 fotografer fra 25 land over hele verden.

Se Winners Gallery

Fredrik Broms er eneste nordiske fotograf blant vinnerne i konkurransen. Det synes han er en fantastisk følelse.

- Jeg har fått mange mailer fra folk over hele verden som forteller meg hvor inspirerte de blir av bildene mine, og mange forteller meg at de nå planlegger å besøke Norge for å få oppleve det magiske nordlyset. Med mine bilder ønsker jeg også å vise hvor stort problemet med lysforusensning har blitt. Mange steder i verden, Norge inkludert, kan man ikke lenger se stjernehimmelen på grunn av all belysningen, noe som både er et enormt sløseri med energi og som gjør at mange ikke lenger kan se mer enn de aller sterkeste stjernene. Selv kan jeg aldri mer bosette meg på en plass hvor det ikke er nordlys og mørkt om nettene.

Som fotograf karakteriserer Broms seg som altspisende, men med en brennende interesse for natur og dyreliv. Fokuset er derfor mest på naturfoto med fugler og pattedyr i Norden som sine favorittmotiver.

- Men den siste tiden har jeg blitt mer og mer opptatt av det jeg kaller mørketids-fotografering. Nå er jeg nesten mer ute og tar bilder om natten enn om dagen. De to siste årene har jeg drevet enkeltpersonforetaketNorthern Lights Photography. Hovedfokuset er på nordlys og nattfotografering.

Foto.no gratulerer Fredrik Broms med anerkjennelsen.
Fredrik Broms - Surrounded by Space
Surrounded by Space
Fredrik Broms

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Trond E. H.
Ja, det var noen fantasitske bilder!
22.9.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu